ΓΙΑΤΙ ΤΑ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΟΛΑ ΚΟΚΚΙΝΑ & ΜΠΛΕ. ΕΓΚΥΡΗ, ΜΑΧΗΤΙΚΗ, ΚΥΑΝΕΡΥΘΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑΤΙ Ο ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ 122 ΧΡΟΝΙΑ ΓΡΑΦΕΙ ΙΣΤΟΡΙΑ, ΔΕΝ ΤΗΝ ΑΝΤΙΓΡΑΦΕΙ!

Δευτέρα 30 Απριλίου 2012

Αντίο "σκουλήκι"


Το αγαπημένο μας "σκουλήκι" πέθανε. Στεναχωρήθηκα πολύ. Από τους καλύτερους αριστερούς μπακ της γενιάς του. Καλό ταξίδι Γιάνναρε, συλλυπητήρια στηνοικογένεια του....

Ο γιος του Θανάσης ανέβασε στην προσωπική του σελίδα του facebook το εξής μήνυμα: «2 ΧΡΟΝΙΑ ΠΑΛΕΨΕ ΜΕ ΣΘΕΝΟΣ ΠΟΥ ΑΝΑΛΟΓΟΥΣΕ ΣΤΗΝ ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ...
ΜΕΤΑ ΑΠΟ 5 ΜΕΡΕΣ ΝΟΣΗΛΕΙΑΣ ΣΤΟΝ Γ.Ν. 'ΑΓΙΟΣ ΑΝΔΡΕΑΣ'...ΟΠΟΥ ΠΑΛΕΥΕ ΜΕ ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΚΑΙ ΑΞΙΟΖΗΛΕΥΤΗ ΔΥΝΑΜΗ...
...ΜΕΧΡΙ ΤΙΣ 6:30 ΤΟ ΠΡΩΙ ΤΗΣ 30ης ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2012, ΟΠΟΤΕ ΚΑΙ ΕΞΕΠΝΕΥΣΕ....
ΚΑΛΟ ΤΑΞΙΔΙ ''ΜΕΓΑΛΕ''...!!! ΑΝΤΙΟ ''ΑΛΗΘΙΝΕ ΑΝΘΡΩΠΕ''....ΑΝΤΙΟ ΠΑΤΕΡΑ. . .»

Ποιος ήταν ο Γιάννης Γραββάνης
Για μια ολόκληρη δεκαετία, στο αριστερό άκρο της άμυνας του Πανιωνίου δέσποζε ο Γιάννης Γραβάνης. Που από πολύ νωρίς εξελίχθηκε σε πολύτιμη μονάδα των Νεοσμυρνιωτών, δίνοντάς τους πολλά στο διάστημα που φόρεσε τη φανέλα τους!

Ο παλαίμαχος διεθνής από το Δομοκό μέχρι πρότινος ήταν προπονητής του Ωλενιακού, ομάδα που συμμετέχει στην Α1' κατηγορία της ΕΠΣ Αχαΐας. Παλαιότερα, δούλεψε και στους Ωλενιακό, Αχιλλέα Καμαρών, Αστραπή Ψαροφαΐου, Φωστήρα Οβρυάς, κ.α.,

Ο Αχιλλέας Δομοκού ήταν η πρώτη ομάδα της ποδοσφαιρικής καριέρας του Γιάννη Γραβάνη, ο οποίος, μόλις στα 20 του χρόνια, ήλθε στην Αθήνα για λογαριασμό του Πανιωνίου! Το 1979, ο Πανιώνιος, με τον 21 ετών τότε αμυντικό βασικό, κατέκτησε τον πρώτο του εγχώριο τίτλο: το Κύπελλο Ελλάδος! Νίκησε 3-1 την ΑΕΚ στον τελικό στο Γ. Καραϊσκάκης.

Η τύχη όμως τα ‘φερε έτσι ώστε ο διεθνής άσος να παίξει σε δύο ακόμα... «τελικούς»! Ήταν τα περιβόητα μπαράζ παραμονής του 1983 και του 1984, όταν ο Πανιώνιος έπαιξε αντίστοιχα εναντίον των Μακεδονικού και ΠΑΣ Γιάννενα. Αν έχανε, υποβιβαζόταν στη Β' Εθνική! Κέρδισε όμως αμφότερα τα παιχνίδια, και έμεινε στα «σαλόνια» του ποδοσφαίρου μας. Ο Γραβάνης ήταν από τους καλύτερους παίκτες του Πανιωνίου και στους δύο αυτούς ψυχοφθόρους αγώνες...

Αξίζει να δει κανείς και τους αριθμούς του άσου από το Δομοκό, για να πειστεί για την αξία και την προσφορά του: 269 συμμετοχές «μέτρησε» στην Α' Εθνική, και σημείωσε 14 τέρματα. Παράλληλα, στο διάστημα 1982-83 αγωνίστηκε τρεις φορές στην εθνική ομάδα των Ανδρών!

Ένας σοβαρός τραυματισμός ήταν η αιτία να αποχωρήσει ο δυναμικός αμυντικός από τα γήπεδα. Χάνοντας έτσι την ευκαιρία να φθάσει ακόμη ψηλότερα!

Βιογραφικό

Ως παίκτης
Πάνω: Χαλκίδης. Μωραϊτέλης, Κάκκαρης, Χατζόπουλος, Ζαχαρόπουλος, Γραβάνης.
Κάτω: Παθιακάκης, Σαραβάκος, Παπαδημητρίου, Λίμα, Βαλίδης
Ως ποδοσφαιριστής αγωνιζόταν στη θέση του αριστερού μπακ και φορούσε τη φανέλα με το Νο 3. Ξεκίνησε το ποδόσφαιρο από τον Αχιλλέα Δομοκού και το καλοκαίρι του 1977 μεταγράφηκε στον Πανιώνιο, έπειτα από εισήγηση του Σοβιετικού προπονητή Ιγκόρ Νέτο. Πρώτα είχε δοκιμαστεί στην  Παναχαϊκή. Έκανε το ντεμπούτο του στην Α΄ Εθνική στις 10 Ιανουαρίου 1978 σε αγώνα εκτός έδρας με την Καστοριά κι έκτοτε καθιερώθηκε στο αριστερό άκρο της άμυνας του Πανιωνίου επί μία δεκαετία. Ήταν μέλος της ομάδας του Πανιωνίου που κατέκτησε το Κύπελλο Ελλάδος το 1979, για πρώτη φορά στην ιστορία του. Αφού απέκλεισε τον Άρη με 2-5, 5-1 και τον Ολυμπιακό με 2-1, 2-3 (με το εκτός έδρας γκολ), νίκησε στον τελικό την ΑΕΚ με 3-1. Ως το 1988 που έπαιξε στο σύλλογο γνώρισε τόσο τις άσχημες χρονιές 1983 και 1984 που η ομάδα σώθηκε από τον υποβιβασμό έπειτα από αγώνες μπαράζ αλλά και την αναγέννηση της ομάδας από τη σεζόν 1984-85 και εξής με προπονητές το Νίκο Αλέφαντο (12 ματς χωρίς ήττα)και Ούρμπεν Μπραμς (1985 ως 1988), με την καταπληκτική πορεία ως τα ημιτελικά του Κυπέλλου Ελλάδος το 1986-87 και την 4η θέση κι έξοδο στο Κύπελλο ΟΥΕΦΑ το 1988.
Στην Παναχαϊκή πήγε το 1988 και το 1989 στον Πάτραι για να τελειώσει την καριέρα του στη Α.Ε. Αχαϊκή σαν παίκτης και προπονητής.
Διακρινόταν για την ταχύτητά του και την μαχητικότητά του, συμπλήρωσε 275 συμμετοχές στην Α΄ Εθνική και πέτυχε 14 γκολ.

Ως προπονητής

Με το τέλος της καριέρας του εγκαταστάθηκε μόνιμα στην Πάτρα. Ακολούθησε το επάγγελμα του προπονητή και έχει καθίσει στον πάγκο πολλών ερασιτεχνικών ομάδων της Ε.Π.Σ. Αχαΐας, όπως ο Φωστήρας Οβρυάς, η Αστραπή και ο Αχιλλέας Καμαρών. Τώρα είναι προπονητής στην Αθλητική Ένωση Περιβόλας στην Α1 κατηγορία της Ε.Π.Σ. Αχαΐας.

Στην Εθνική

Ο Γιάννης Γραβάνης υπήρξε τρεις φορές διεθνής με την εθνική ομάδα. Αγωνίστηκε σε τρία φιλικά παιχνίδια το 1982. Η πρώτη φορά ήταν στις 27/10/1982 στον εκτός έδρας ισόπαλο 1-1 αγώνα με την Κύπρο, όταν μπήκε ως αλλαγή στο 62΄. Η δεύτερη συμμετοχή του ήταν στις 1/12/1982 στον εντός έδρας αγώνα με την Ελβετία. Η Ελλάδα ηττήθηκε με 1-3 αλλά ο ίδιος είχε εντυπωσιακή απόδοση. Για τελευταία φορά αγωνίστηκε με την εθνική στις 22/12/1982 στον εντός έδρας νικηφόρο αγώνα με την Κύπρο (σκορ 1-0), όταν μπήκε ως αλλαγή στο 65΄.
Επίσης, υπήρξε παίκτης της Εθνικής Ελπίδων με 25 συμμετοχές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου