Η κρίση που έχει χτυπήσει την ελληνική κοινωνία τα τελευταία χρόνια, έχει αντίκτυπο και στον αθλητισμό. Το μοντέλο επιβίωσης των σωματείων τον προηγούμενων ετών είναι σαφές ότι δεν μπορεί να προχωρήσει και πλέον οι άνθρωποι του αθλητισμού πρέπει να βρουν από κοινού τον τρόπο όχι μόνο να επιβιώσουν, αλλά να προχωρήσουν, να εξελιχθούν και μέσα στην κρίση να δείξουν ότι ο αθλητισμός μπορεί και χωρίς δεκανίκια. Στο πλαίσιο αυτό, ο Πανιώνιος και ο Μίλωνας διοργάνωσαν από κοινού μία σημαντική πρωτοβουλία. Μία εκδήλωση για το μέλλον του ερασιτεχνικού αθλητισμού με τίτλο «Ερασιτεχνικός αθλητισμός, η επόμενη μέρα», η οποία αποτελεί μόνο την... πρώτη πράξη στο πλαίσιο της συνεργασίας τους, μακρυά από μικροπολιτικές και ανούσιες αντιπαλότητες.Οι δύο σύλλογοι ξεχωρίζουν στη Νέα Σμύρνη, ένα δήμο με πολύ μεγάλη αναλογία πληθυσμού και ασκουμένων. Τα θέματα που τέθηκαν προς συζήτηση έδειξαν ότι υπάρχουν «φρέσκες» ιδέες και προτάσεις για ένα ανεξάρτητο μέλλον. Στον πολυχώρο «Γαλαξίας» έδωσαν το παρόν άνθρωποι από όλο το φάσμα του αθλητισμού, από την πολιτική ζωή του τόπου, εκπρόσωποι κομμάτων και απλοί πολίτες, που έχουν μια διαφορετική αντίληψη για τον αθλητισμό. Το πάνελ αποτελούταν από τους δύο προέδρους, τον Βασίλη Τσάβαλο του Πανιωνίου και τον Δημήτρη Ράπτη του Μίλωνα, μαζί με τους δημοσιογράφους Αλέξη Σπυρόπουλο και Μάκη Διόγο, ο οποίος και συντόνιζε.
Το παρών έδωσαν μεταξύ άλλων ο δήμαρχος της πόλης, Σταύρος Τζουλάκης, οι αντιδήμαρχοι Κλαίρη Δεληγιάννη και Πολύδωρος Συρίγος, ο πρόεδρος του ΠΣΑΤ Σωτήρης Τριανταφύλλου και ο ιστορικός πρόεδρος του Συνδέσμους Πέτρος Λινάρδος, ο Βασίλης Καπετανόπουλος από την Ερασιτεχνική ΑΕΚ, ο Θανάσης Μπελιγράτης από την ΕΣΑΠ και ο Βασίλης Ζερβουδάκης, πρόεδρος του Πανελληνίου.
Ακόμα, υπήρξε εκπροσώπηση από ΣΥΡΙΖΑ, ΔΗΜΑΡ και ΚΚΕ, αρκετά μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου και της πολιτικής ζωής της περιοχής. Η συνεργασία των δύο συλλόγων προβλέπει κοινή δράση σε αθλήματα όπως η κολύμβηση, το πόλο, το μπάσκετ και το βόλεϊ και αυτονομία σε άλλα, όπως το ποδόσφαιρο. Φυσικά, με τους δύο συλλόγους να διατηρούν τα χαρακτηριστικά και την αυτονομία τους. Είναι σημαντικό να διευκρινιστεί ότι η πρωτοβουλία δεν θα έχει αντίκτυπο στο... DNA τους. Παράλληλα, τέθηκαν επί τάπητος σημαντικά ζητήματα. Στάθηκαν στο θέμα των αθλητικών εγκαταστάσεων που χρειάζονται βελτίωση, στο ρόλο του αθλητισμού και των σωματείων στην κοινωνία γενικότερα και τον κοινό βηματισμό που πρέπει να υπάρξει με τα σχολεία.
Παρουσιάστηκε επίσης η... αμαρτωλή σχέση των σωματείων με το κράτος τα προηγούμενα χρόνια και η ανάγκη να προχωρήσουν διαφορετικά, ενώ έγιναν προτάσεις για την συνεργασία που πρέπει να υπάρχει με την τοπική αυτοδιοίκηση, η οποία μπορεί να προσφέρει ουσιαστικά, κυρίως στη συντήρηση των εγκαταστάσεων, καθώς και για την εξεύρεση πόρων στο δύσκολο περιβάλλον της κρίσης. Έγινε αναφορά στις εθελοντικές δράσεις που γίνονται από τα μέλη του Πανιωνίου, που συντηρούν μόνα τους κάποιες από τις εγκαταστάσεις με προσωπική εργασία, καθώς και στο άνοιγμα που έχει γίνει προς τις κοινωνικά ευπαθείς ομάδες, όπως η μείωση κατά 75% της συνδρομής στους ανέργους, οι δωρεάν παροχές στους τρίτεκνους και η μαθητική κερκίδα.
Ωστόσο, δεν έλειψε για μια ακόμα φορά ένα... καπέλωμα από τους πολιτικούς, το οποίο «ξενέρωσε» τον κόσμο. Ομιλίες μακροσκελείς, πριν καν πουν αυτά που έπρεπε να πουν οι άνθρωποι του αθλητισμού και αρκετές φορές χωρίς κάποια ουσία, με σαφή πολιτική σκοπιμότητα. Ο σύμβουλος του Πανιωνίου, Πάνος Τσελέντης, έδωσε την απάντηση: «Δεν φωνάξαμε εδώ τους εκπροσώπους των πολιτικών κομμάτων και την δημοτική αρχή για να ακούσουμε προτάσεις, παρότι είναι μεγάλη μας χαρά που ήρθαν. Συγγνώμη που το λέω ωμά, αλλά δεν περιμέναμε να ακούσουμε καμία πρόταση.
Ο Πανιώνιος και ο Μίλωνας κάνουν τις προτάσεις με αυτό που κάνουν. Όταν μας ακούσετε, θα καταλάβετε ότι η επόμενη μέρα του αθλητισμού της πόλης περιλαμβάνει και τους δύο συλλόγους. Περιμένουμε λύσεις άμεσες», ενώ ο Δημήτρης Μιχαΐλίδης, ο οποίος βρίσκεται χρόνια κοντά στον Πανιώνιο είπε: «Πρέπει να αφουγκραστούν τα αθλητικά σωματεία, λέμε προτάσεις συγκεκριμένες. Δίνουμε λύσεις. Ο Πανιώνιος δεν πήρε καμία μαϊμού επιχορήγηση. Αυτοί που τις πήραν θα συνεχίσουν να τις παίρνουν αν συνεχίσει το κράτος να τις δίνει. Εμείς σαν ερασιτεχνικά σωματεία της πόλης πατάμε στα πόδια μας, ποτέ δεν πήραμε ούτε περιμένουμε να πάρουμε κάτι από αυτούς και με τον τρόπο που θέλουν, τη στήριξη, τις πασαρέλες και μόλις μιλούν να σηκώνονται να φεύγουν».
Ο δήμαρχος Τζουλάκης δήλωσε: «Ως τοπική αυτοδιοίκηση στηρίζουμε τα αθλητικά σωματεία της πόλης, τόσο οικονομικά, όσο και από υποδομές. Είμαστε ανοιχτοί σε κάθε πρόταση ή ιδέα για τη βιωσιμότητας του ελληνικού αθλητισμού και επιθυμούμε σύνδεση με τον σχολικό αθλητισμό. Θέλουμε να συμβάλουμε και εμείς στην αξιοποίηση του ερασιτεχνικού αθλητισμού», ενώ στάθηκε και στην αλλαγή τοπίου, με την κατάρρευση των ομοσπονδιών και την έλλειψη επιχορηγήσεων από τη ΓΓΑ.
Ο πρόεδρος του Πανιωνίου, Βασίλης Τσάβαλος, είπε μεταξύ άλλων: «Ο Πανιώνιος και ο Μίλωνας προχωρούν σε μια σημαντική πρωτοβουλία, να ανοίξουν μια κουβέντα στην τοπική κοινωνία και αν γίνεται αργότερα σε μεγαλύτερη εμβέλεια για προβληματισμό πάνω στο αθλητισμό που έχουμε στα χέρια μας. Πιστεύομε ότι κάτω από έναν διάλογο θα μπορέσουμε να θεμελιώσουμε κάτι που στηρίζεται από την κοινωνία. Η συνάντηση γίνεται σε εποχή βαθιάς και παρατεταμένης κρίσης. Όχι μόνο οικονομικής. Η κρίση διαχέεται σε όλους του τομείς της δράσης μας. Είναι κρίσης αξιών, κρίση ηθική, κρίση στον τρόπο σκέψης. Η χρονική διάρκεια της απόδρασης δεν είναι εύκολο να προσδιοριστεί.
Είναι σίγουρο όμως ότι όσο πιο καθαρή είναι η σκέψη και η δράση μας και με σύμμαχο της απαραίτητες ανατροπές που πρέπει να προκαλέσουμε, θα αυξήσουμε την πιθανότητα για καλύτερο μελλοντικό χρόνο. Στο πάνελ της συζήτησης συμμετέχουν δύο σωματεία που αποφάσισαν να τολμήσουν, να κουβεντιάσουν μαζί, να βρουν κοινούς δρόμους δράσης, να ισχυροποιήσουν τα σημεία που τα ενώνουν και να διατηρήσουν τη διαφορετικότητα που έχουν. Κρατούν την αυτονομία τους και το καθαρό πεδίο δράσης, εκεί που είναι συμπληρωματικοί, πχ στο ποδόσφαιρο και θα προσπαθήσουμε να βρούμε κοινό βηματισμό σε αθλήματα που έχουμε κοινή δράση, όπως η κολύμβηση, το πόλο το μπάσκετ και το βόλεϊ.
Η συνύπαρξη μπορεί να αποφέρει καλύτερα αποτελέσματα για τους αθλούμενους και τα σωματεία. Αυτό που σίγουρα θα αποφέρει είναι καλύτερο σχεδιασμό. Πρέπει να υπερβούμε τις δύσκολες στιγμές». Από την πλευρά του Μίλωνα, ειπώθηκε ότι ανοίγει δρόμο αυτή η συνύπαρξη, αλλά χρειάζεται η συνδρομή των θεσμικών οργάνων, χρειάζεται μια επιτροπή χάραξης αθλητισμού. Αναμφίβολα, πάντως, το πρώτο βήμα έγινε, οι δύο πλευρές δείχνουν διάθεση για δουλειά και έχουν τις ιδέες για να συνεχίσουν την αθλητική παράδοση της Νέας Σμύρνης.
Πηγή: www.gazzetta.gr
Ο ΑΠΟ ΝΕΑΣ ΣΜΥΡΝΗΣ καλέσθηκε ?
ΑπάντησηΔιαγραφή